miercuri, 10 iunie 2009

Chiar a meritat?

Mobilizarea subterană pentru asigurarea voturilor necesare Elenei Băsescu a dat roade. Cu o precizie matematică, voturile s-au strâns în pălăria fiicei preşedintelui într-o cantitate suficientă încât orice emoţii să fie înlăturate şi în cazul în care prezenţa la vot ar fi depăşit cu puţin peste 30 la sută. Jocul de-a independenta nu a ţinut mult. Chiar duminică seara mezina familiei prezidenţiale a fost aşteptată la intrarea în sediul PD-L de slugarnicul Boc. Apoi, în buna tradiţie a petrecăreţilor prin cluburi de fiţe, victoria Ebei a fost sărbătorită de grupul care controlează discreţionar PD-L. De altfel, nimeni nu s-a îndoit că aparatul de stat va asigura procentele necesare, echipele de tineri din PD-L fiind folosite în diverse situaţii, de la lipitul afişelor la votul controlat prin fotografierea cu telefoanele mobile. Dar chiar a meritat ca alegerile europarlamentare să fie deturnate doar pentru a urmări o telenovelă de o îndoielnică factură, cu personaje care se remarcă doar prin aroganţă şi opulenţă?

În primul rând, a meritat pentru PD-L să piardă voturi şi, implicit, primul loc doar pentru ca fiica preşedintelui să ajungă europarlamentar? Unde s-a mai pomenit ca miniştri şi parlamentari ai unui partid să declare că vor vota un independent, şi nu candidaţii formaţiunii din care fac parte? În cele din urmă, este doar treaba membrilor şi simpatizanţilor PD-L să judece dacă li se pare corect ca lor să li se ceară să voteze lista partidului şi să-i convingă şi pe alţii, în timp ce Elena Udrea şi Monica Ridzi îşi fac propriul joc de interese. Dar chiar a meritat pentru acest partid să piardă primul loc şi, în consecinţă, să ofere PSD posibilitatea de a nominaliza un comisar european pentru locul care revine României? Mi se pare o eroare politică şi un gest necugetat în raport cu tipul de relaţii pe care PD-L vrea să le dezvolte în cadrul Partidului Popular European.

Dar pentru PSD chiar a meritat ca anumiţi baroni de judeţ să se supere la comandă şi să-i arate lui Geoană pisica neimplicării în campania electorală? Un scor mai mare pentru social-democraţi şi o prezenţă consistentă în fiefurile PSD i-ar fi împiedicat pe Becali şi EBA să ne reprezinte în Parlamentul European.O fi meritat pentru PNL ca Antonescu să fie torpilat din interior pentru ca susţinătorii lui Tăriceanu să scape de maziliri? Prestaţia liberalilor a fost lamentabilă, agresiva campanie out-door nefiind dublată cu o campanie door-to-door mai mult decât necesară în mediul urban.

În cele din urmă, credeţi că a meritat să facem vedete europene din tot felul de pipiţe autohtone şi din extremişti urmăriţi penal? Chiar merită să exportăm o imagine deplorabilă a unei ţări pretins europene, în care ignoranţa, frauda electorală şi absenteismul acoperă orice brumă de civilizaţie?

Niciun comentariu: