sâmbătă, 4 noiembrie 2017

PNL trebuie să preia iniţiativa şi să arate că este o alternativă sănătoasă la coaliţia penalilor

Asumarea unui proiect înseamnă şi comunicare, pe lângă responsabilitate şi viziunea de a construi. Am acordat un interviu pentru o publicaţie online din Craiova şi am speranţa că puteţi găsi câteva lucruri interesante:

Cum este trecerea de la jurnalism la politică? Ce argumente sunt pentru această trecere?

MihaiFirică: Chiar din startul acestui scurt dialog trebuie să spun că nu renunţ la jurnalism. Surprinzător? Voi continua proiectele culturale şi editoriale în care sunt implicat, mă voi dedica publicisticii culturale. În ultimii ani nu am mai realizat talk-show pe teme politice sau administrative, rezumându-mă strict la jurnalismul cultural şi educativ. M-am dedicat cărţilor mele, emisiunilor de promovare a valorilor istorice. Sunt angrenat în acţiuni de caritate, proiecte culturale şi unele cu caracter civic. Notorietatea nu am dobândit-o prin scandaluri sau ştiri de can-can, ci prin muncă şi implicare. Sper ca lucrurile acestea să fie cunoscute spre a nu risca să par lipsit de modestie.
Mă văd nevoit să reiau ceea ce am spus pe reţelele de socializare şi în conferinţa de presă de la partid. Am decis să mă implic în viaţa politică pentru a aduce un plus de expertiză în PNL Dolj şi mi-am asumat funcţia de preşedinte al Comisiei de Cultură. Le mulţumesc tuturor pentru cuvintele generoase spuse cu ocazia primirii mele în conducerea organizaţiei municipale. M-am alăturat unui partid aflat în opoziţie, care trebuie să-şi asume preluarea iniţiativei în viaţa publică pentru a înlătura răul făcut de actuala putere.
Alternativa reală la stânga populistă, care ameninţă să sufoce economia privată şi să arunce România în haos, nu poate fi decât PNL. Tradiţia asumată realist şi consecvent ne arată potenţialul unui partid care trebuie să-ţi asume erorile şi să se redeschidă către români. Craiova are nevoie de soluţii la problemele amplificate de o administraţie ineficientă, coruptă, care risipeşte banii publici în mod iresponsabil, fără proiecte majore de dezvoltare.Cum se vede clasa politică având în vedere că veniţi din cealaltă parte?

Trebuie să recunoşti că sunt mai rare trecerile dinspre politică spre jurnalism. Asta ar fi mai greu dacă ne raportăm la actuala clasă politică deprofesionalizată, lipsită de disponibilitatea la dialog şi de vocaţia serviciului în interesul cetăţeanului. Am scris vreo 1.500 de articole pe teme politice, plus sute de emisiuni încât să nu am suprize când am ajuns în cealaltă parte”, cum plastic te exprimi. Însă nu aş fi atât de critic din cauză că de multe ori efortul intern răzbate greu la public, ba chiar deloc în unele cazuri. Este nedrept ceea ce se afirmă despre PNL că nu face o opoziţie eficientă, că nu se ia la trântă cu coaliţia PSD-ALDE când ştim că electoratul a dezarmat practic acest partid la ultimele runde de alegeri, mă refer la cele locale şi generale. Când dai prin vot pâine şi cuţitul unor guvernanţi hrăpăreţi este greu să pretinzi de la opoziţie să te apere de hoţi. Cu toate acestea, parlamentarii şi consilierii liberali îşi fac datoria în marea majoritate.
Sancţionarea PNL a fost prea drastică, aplicată de un electorat minţit cu neruşinare de propaganda roşie, decontând unele greşeli şi lipsa de comunicare a tehnocraţilor. S-a uitat doar într-un an că Ponta şi PSD fugeau mâncând pământul de furia tinerilor după tragedia din Colectiv? A fost un vot emoţional, balansat puternic de promisiuni populiste şi o propagandă media agresivă. Unde s-a ajuns? Oamenii s-au trezit că li s-a pus în mână câte o plasă goală pentru care trebuie să plătească un preţ de parcă ar fi plină. O înşelătorie pentru care, dacă ţi se întâmplă în piaţă, chemi poliţia!

Sunteti Preşedintele Comisiei de Cultură din cadrul PNL Dolj. Care sunt primele 3 propuneri?

Este prematur să prezint propuneri concrete câtă vreme încă nu le-am prezentat colegilor pentru a obţine susţinerea lor şi a putea consilierii să le prezinte drept propuneri. Au trecut câteva zile de când am devenit membru al PNL Craiova. În primul rând, voi contribui la programul cu care se va merge în faţa electoratului. Soluţii concrete şi realiste pentru dezvoltare, cu etape şi sume exacte, cu alocări de resurse umane şi logistice. Altfel cred că, de asememenea, sunt cunoscute iniţiativele pe care le-am avut în ultimii ani din postura de intelectual care îşi serveşte cetatea. Sper ca aceste cuvinte să nu pară preţiozităţi pentru că eu cred cu putere în ceea ce spun.
Enumăr câteva dintre obiectivele propuse: construirea unui Palat al Culturii în Craiova, “reînvierea” Muzeului Ţuculescu, reconstruirea hipodromului din Parcul Romanescu, refacerea Monumentului Independenţei, ridicarea unor statui pentru marile figuri istorice în zona centrală, realizarea unui sistem de promovare a evenimentelor culturale pentru toate cartierele Craiovei, refacerea tuturor monumentelor din Dolj pentru a sărbători Centenarul şi un circuit expoziţional prin spaţii de creaţie şi expoziţionale nou înfiinţate în colaborare cu uniunile de creaţie. Repet, după ce toate acestea vor fi detaliate, plus alte propuneri venite dinspre cetăţeni, vom veni în faţa doljenilor pentru a fi susţinuţi.

Credeţi că puteţi aduce în PNL şi personalităţi din lumea culturală?

PNL are o extraordinară tradiţie de atragere a elitelor locale. Să privim spre istoria secolului trecut şi vedem că nu ar fi fost posibilă construirea Craiovei strălucitoare din perioada interbelică fără viziunea liberalilor. O dezvoltare fantastică, cu realizări culturale cu dimensiune internaţională! Mă enervez când tot aud suntem Oraşul Roşu (o fi şi de la nuanţa stridentă în care şi vopseşte părul fosta primăriţă, mai ştii?) când o simplă plimbare pe străzile cu case vechi aminteşte oricui că merităm să vorbim despre Craiova liberalilor.
Sper că înscrierea mea în PNL Dolj să fie un semnal convingător că acest partid este deschis, în care intelectualii se pot regăsi şi în care sunt respectaţi. Timpul va confirma dacă vom reuşi să înfrângem cunoscuta rezervă a oamenilor de cultură faţă de “politica murdară şi zgomotoasă”. Staţi cu ochii pe noi.

Care a fost prima impresie odată cu noua poziţie? Se văd altfel lucrurile din interiorul partidului?

Începutul a fost încurajator. Multe cuvinte generoase din partea noilor colegi şi aprobări din partea prietenelor. Nu toţi, că nici nu-mi place unanimitatea, dar asta e politica. M-am înscris într-un partid în opoziţie fără a cere funcţii sau să vreau să candidez. Mai întâi munca, să pot demonstra că merit, apoi să aştept aprecierea colegilor. Sunt optimist. În ultimile luni s-au înscris mulţi tineri în PNL Dolj.
Chiar dacă nu a trecut primul an al defectuoasei guvernări PSD-ALDE, perioadă marcată de crize politice şi erori economice grave, românii s-au trezit. PNL trebuie să preia iniţiativa, să arate că este o alternativă sănătoasă la coaliţia penalilor. Nu mai avem timp de aşteptat. Duşmanul este deja în cetate şi ameninţă să-i dea foc, aşa că nu mai ai timp de nuanţări. Iarna trecută am stat zile de-a rândul în stradă. De ce să nu reacţionez când legile sunt deformate spre a-i face scăpaţi pe corupţi, când instituţii fundamentale sunt atacate de banda roşie sau când parlamentari anchetaţi de DNA sunt protejaţi deasupra Constituţiei?

(Jurnalde Craiova – 31.10.2017)

Niciun comentariu: