marți, 10 ianuarie 2012

Aho, aho, primiţi cu manipularea? Până când?

Mi-am jurat în barbă că nu voi mai discuta despre sondajele de opinie electorală. Cele mai multe sunt simple instrumente de manipulare în masă. Observ cum jucătorii mari apelează fără ruşine la “barometre de opinie” pentru a-şi conserva poziţiile, unii la putere, ceilalţi visând la ciolan. Există o cârdăşie subterană între cei mai bine plasaţi. PDL şi USL coabitează în zona mâloasă a sondajelor mincinoase, atent plasate în mass-media favorabile, consimţind la minciuna pe care o rostogolesc împreună. Şi unii şi alţii ascund adevărul crunt al vieţii politice de la noi: cetăţenii nu se simt reprezentaţi de cei pe care, vor nu vor, trebuie să-i voteze. Fie şi indirect, chiar dacă în ziua votului nu ies din casă, nemulţumiţii contribuie la realegerea, prin rotaţie, a aceloraşi politicieni care-i sfidează prin minciună şi indiferenţă. Soluţii? Evident, există, numai că puţini sunt dispuşi să lepede vălul şi să-şi asume riscuri.


Asumarea riscului este şi acela de a încredinţa mandatul de reprezentare unor formaţiuni cu adevărat noi sau unei alte generaţii de politicieni. Dacă refuzi să votezi sau recurgi la varianta “votului alb” nu se schimbă aproape nimic. Dar nu este de preferat riscul unei alegeri eronate decât blazarea civică şi ascunderea în spatele unor şabloane otrăvite de genul “Parcă alţii sunt mai buni?!” şi a prizării la nesfârşit a cifrelor din sondajele meşteşugite?

Scrutinul din 2012 va fi unul decisive pentru orientarea României în Europa în viitorul deceniu. Simultan, vor fi aleşi cei din administraţia locală şi parlamentarii. Evident, regula jocului s-a modificat radical, aşa că reaşezări spectaculoase se pot produce. Şi la fel de evident este faptul că formaţiunile mari trebuie să fie sancţionate. De ce să nu căutăm alternative? De ce să nu dăm şansa şi altor politicieni să intre în parlament sau chiar să revină, ca în cazul PNŢCD? Şi dacă tot am amintit de ţărănişti, oare de ce nu aplicăm sancţiunea prin care ei au rămas cel puţin un deceniu în afara parlamentului şi altor formaţiuni? Oricât de sigură ar fi “realegerea”, sănătos ar fi să refuzaţi manipulările, acceptând schimbarea radicală ca un exerciţiu pentru sănătatea democraţiei româneşti.

(Editorial - Săptămâna în Oltenia, nr 8)

Un comentariu:

Natural spunea...

La Multi Ani! Bine ai revenit in primul Blog and roll din 2012. Spor!