marți, 6 decembrie 2011

Un vis prea îndepărtat: autostradă în Oltenia

Știu că o eventuală dezbatere pe tema necesarei autostrăzi în Oltenia poate smulge, cel mult, zâmbete condescendente. Nenică, tu vorbești de ceva pe care guvernanții n-au reușit să construiască în 20 de ani cât alții în doi sau trei, dacă ne raportăm la Ungaria, Croația sau chiar Serbia. La ce bun să începi să critici, să faci presiuni sau să-i îndemni pe parlamentarii din această regiune istorică să iasă din adormire? În toate variantele, Oltenia este scoasă din joc printr-o simplă linie trasată cu pixul.

O autostradă din lumea civilizată - Olanda

Fără un sistem funcțional de transport nu se poate vorbi despre dezvoltare regională. În condițiile în care investițiile în modernizarea sistemului de transport feroviar nu există decât accidental, alternativa reprezentată de o autostradă poate fi soluția. Evident, vorbim aici de un calcul realist, de prognoza făcută de specialiști și nu de popândăii numiți politic prin ministere. Mai mult decât atât, dacă luăm în calcul rușinosul fapt că numărul kilometrilor de autostradă realizați anual se scrie cu două cifre va trebui să privim mult în viitor. Ne reamintim că una dintre condițiile investiției Ford de la Craiova era de construirea măcar a unui drum expres necesar, după începerea producției, transportării autoturismelor realizate. S-a întâmplat ca și la radio Erevan, adică nici noile mașini nu au fost produse în Bănie, nici drum expres nu s-a realizat. Doar s-au scurs niște sume frumușele (12 milioane euro !) în buzunarele băieților deștepți care fac studiile de fezabilitate.

În urmă cu vreo doi ani, un ministru al transporturilor de loc din Vâlcea a promis demararea Autostrăzii Oltenia (Lugoj - Caransebeş - Orşova - Drobeta Turnu Severin - Craiova - Calafat) și Autostrada Sudului (Bucureşti – Alexandria - Craiova). A plecat ministrul nostru și nici măcar pe o planșetă, în joacă, nu s-au trasat liniile... Dacă vreți, am putea muta în pagina de bancuri a publicației noastre rutele prin care urmau să treacă autostrăzile respective, că doar au fost simple glume, nu-i așa?

În 2011 au fost realizați 65 de kilometri de autostradă pe teritoriul României. Calculați singuri în câți ani, din momentul demarării lucrărilor, s-ar putea construi în Oltenia minunea mult visată. Numai să nu visați prea mult. S-ar putea să vă treziți dintr-un coșmar direct în realitatea urâtă a incompetenței și a indiferenței celor care se tot rotesc pe la putere.

(Săptămâna în Oltenia - nr 4)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Dezbaterea ar trebui sa existe domnule FIRICA si a-ti fi cel mai in masura sa o promovati !OLTENIA este o regiune abandonata in perioada ciclurilor electorale si ofertata desantat in promisiuni in camaniile electorale ! Putere si onoare !

Charissa Jane spunea...

Mare adevar articolul tau. Multe vise avem pentru o tara din ce in ce mai mica.