marți, 13 octombrie 2009

Cabaret politic: Elena Udrea, premier!?

Bun, şi dacă a căzut Guvernul Boc 2, cine a câştigat? Au crescut cumva pensiile, a căpătat leul mai multă forţă, vor avea gogoşile cu gem mai mult gem, iar cele cu gaură o gaură mai mică? Logica electorală şi calculele politicienilor sunt lucruri străine de spectatorii de pe margine, cei pe care ei contează doar la urne, nu şi când vine vorba de cheltuirea banilor din buget, pensii şi salarii. Ce câştigă omul simplu, neimplicat în politică sau fără relaţii la găştile numite partide? Nimic. Şi dacă ar fi rămas, Guvernul Boc 2 ce ar fi câştigat? Tot nimic. Ne-am ales cu încă o zi de spectacol ieftin, un bâlci regizat de un scamator şi executat de figuranţii din Parlamentul României. Criza politică s-a adâncit. Doar asta trebuie să reţină cei care însă sperau ceva de la aceşti băieţi şmecheri. Ne mai trebuia încă un episod prin care să demonstrăm că suntem periferia sordidă şi neguvernabilă a Uniunii Europene?

Este limpede că efectele crizei sunt din ce în ce mai devastatoare pentru economia naţională. Tot mai mulţi cetăţeni suferă din pricina diminuării salariilor, a pierderii locului de muncă, a scăderii puterii de cumpărare, a creşterii ratelor practicate de bănci sau a blocadei impuse muncitorilor români care ar vrea să lucreze în spaţiul UE. Executivul nu a dat nici măcar un semn că s-ar preocupa de problemele lor. S-a guvernat doar prin sloganuri populiste, ca o prelungire a campaniei electorale din 2008. Interzicerea cumulului pensiilor cu salariile a fost blocată prin lege şi declarată ca fiind neconstituţională. Programul “Prima Casă” s-a dovedit prima ţeapă. Programul “Primul Siloz” a fost o adevărată bătaie de joc. Investiţiile în autostrăzi şi drumuri expres au fost blocate. În schimb, s-a investit în ţepe la ministerele controlate prin marionete gen Ridzi, Nemirschi şi Udrea. Demagogia a atins cote inimaginabile câtă vreme agricultura este la pământ, iar oficialii de la Bucureşti au pretenţia absurdă ca România să deţină un post de comisar european tocmai pe acest domeniu, prin ciudatul Dacian Cioloş.

Ce domeniu a performat în guvernarea Boc? Niciunul. Poate doar politizarea administraţiei să fi mers ca unsă, dovadă şi numirile în serviciile deconcentrate doar pe bază de carnet de partid sau a rubedeniilor. Odată scuturat de miniştri PSD, Guvernul Boc 2 a trecut în teritoriu la vânarea foştilor aliaţi. Aproape toţi cei instalaţi de PSD şi-au scos certificate medicale şi au intrat în concediu de boală. Lucru ce nu i-a împiedicat pe ceilalţi să-i înlocuiască din funcţii. Şi unii, şi alţii operează în dispreţul legii şi pe cheltuiala noastră. Directorii înlocuiţi îşi vor câştiga în instanţă “drepturile” şi vor primi retroactiv lefurile şi indemnizaţiile de conducere. Aşa că noi stăm spectatori pe margine şi plătim din bani publici două garnituri de activişti de partid ce-şi umplu buzunarele.

Căscăm gura la moţiuni de cenzură, facem pariu dacă mai pică sau nu Boc sau dacă nu cumva Elena Udrea va fi numit premier. Ar distractiv dacă personajele nu ar fi reale, ci doar într-un cabaret politic de prost-gust. Până una alta, plătim regeşte nişte iresponsabili care se maimuţăresc pe banii noştri.

2 comentarii:

duke2007 spunea...

Sunt intru totul de acord cu ceea ce notezi. Dezamagirea o simt si eu profund, ca unul care am fost de-al "lor",dar pe semne nu m-am putut adapta...Cat priveste titlul, se pare ca nu ai avut dreptate...Chiar si pentru o fiara politica precum Basescu, miscarea ar fi fost mult prea devastatoare...

Mihai FIRICĂ spunea...

Nu sunt sigur ca m-am inselat. Sincer, daca cititi textul integral, o sa vedeti ca si eu am lansat o ipoteza de lucru doar probabila. Dar pana cand nu aflam care a fost nominalizarea facuta de PD-L, imediat dupa ce a fost respinsa varianta Boc, nu putem fi siguri ca nu a fost Elena. De ce a refuzat Emil Boc sa spuna, intrebat fiind la Realitatea TV, sa spuna numele celui propus de PD-L drept premier?