joi, 30 aprilie 2009

Legea, o chestie relativă în Craiova

Nimeni nu este mai presus de lege. Aşa spune Constituţia României. Dar, după cum realitatea o dovedeşte, legile sunt făcute pentru a fi aplicate în anumite cazuri, în anumite situaţii, pentru anumiţi cetăţeni. Craiova nu face excepţie. Şi în Cetatea Banilor sunt mai multe categorii de cetăţeni. Unii care respectă legile. Alţii, autointitulaţi şmecheri, consideră că sunt “mai egali” decât restul concitadinilor. Pentru alţii, legea este relativă, se aplică doar când au interes să se aplice, folosindu-se de cadrul legislativ după bunul plac. N-am să mă refer aici la magistraţi. Despre justiţia din Craiova nu cred că ar mai putea fi adăugat ceva. Mai jos decât acum nu cred că se poate ajunge, ultimul caz fiind al magistraţilor de la Curtea de Apel, care au judecat şi adjudecat într-o singură zi sporuri salariale retroactive de 50 la sută. Mă voi opri doar la aleşii locali, adică la concitadinii pe care i-aţi ales să ne reprezinte în Consiliul Local Craiova (evident, eu nu i-a votat, candidând împotriva lor ca independent).

În urmă cu aproape un an, schimbarea s-a făcut tot pe sistemul blestemat al listelor de partid. Au reuşit să ocupe locuri eligibile şi să acceadă în CL Craiova mulţi oameni respectabili, ale căror competenţă o recunosc fără rezerve, respectivii consimţind la compromisurile impuse de statutul de “listac”. Nu comentez felul în care mulţi dintre consilierii locali craioveni înţeleg să-şi îndeplinească mandatele. Cei mai mulţi preferă tăcerea când ar trebui să vorbească şi se înscriu la cuvânt atunci când s-ar impune să tacă. De votat, cei mai mulţi votează cum le spune “partidul”. În fine, am mai spus că nu aş fi putut accepta situaţia de a mă subordona orbeşte unui şef vremelnic al partidului sau al nu ştiu cărui diriguitor care ar fi cerut obedienţă, la rândul său obedient în raport cu şefii săi. Craiovenii interesaţi de activitatea consilierilor pot singuri să judece, mai ales că şedinţele în plen sunt transmise în direct de o televiziune locală. Altfel, dacă ne raportăm la Legea 215/2001, alin. 4, actualii consilieri se plasează în categoria celor pentru care legile sunt relative şi se aplică doar în cazul altora, nu şi al lor… Niciunul nu şi-a făcut public raportul de activitate pe 2008. Mai mult decât atât, în ciuda obligaţiei de serviciu în calitate de secretar al Primăriei Craiova, Nicoleta Miulescu a încălcat şi ea legea. Că doar nu sunt prevăzute sancţiuni, nu-i aşa?

În lipsa rapoartelor de activitate, pe care legea îi obligă să le depună şi să le facă publice, nu pot să spun mai nimic despre actualii consilieri craioveni. Chiar dacă legea nu prevede în mod expres sancţiuni, nu cred că acesta este un motiv temeinic pentru ca legea să nu fie respectată. Le cer tuturor consilierilor locali craioveni să-şi prezinte rapoartele de activitate pe 2008 şi să le facă publice, inclusiv pe site-ul Primăriei Craiova. Legea îi obligă. Şi, nu în ultimul rând, bunul-simţ!

Niciun comentariu: