luni, 12 martie 2012

După blocuri sunt cei care te vor face!

USL saun MP ? Doar niște inițiale între care, vor nu vor, românii trebuie să-și găsească speranța, sila, certitudini, disprețul, succesul, lehamitea… Polarizarea vieții politice de la doi a dus la formarea a două blocuri care își dispută supremația. Uniunea Social-Liberală și Mișcarea Populară vor da marea bătălie la alegerile parlamentare din toamnă. Este greu de crezut că, așa cum arată legea electorală, alte formațiuni politice vor accede în Parlamentul României. Partidul lui Diaconescu poate că va fi surpriza alegerilor locale, când va găsi destul de mulți mușterii, însă traseul său este unul asemănător cu cel al defunctelor ApR sau PUNR. În cazul PRM nici nu vor fi surprize. Aceleași scoruri ridicole înregistrate de candidați culeși din cioburile unor scandaluri din partidele mari.

Alegătorul va fi forțat să aleagă între două mari grupări care, aidoma unui sac în care îndeși cât mai multe doar-doar ca să nu mai rămână ceva pe dinafară, au stâns o masă aluvionară care le depărtează de orice orientare doctrinară. Sigur, voim fi iarăși pus la punct că mă uit după programe și ideologie acolo unde se împart cârnați pentru voturi dar mai bine înjurat decât “adaptat”. Cele două tabere vor fi obligate să arunce în luptă toate resursele și să aplice orice metodă. Nu au nici arbitru și nici nu se întrevede că va fi cineva în stare să aplice legea. Nici nu are rost să ne uităm către UDMR. Acest mare ONG al minorității maghiare va fi orientat ca o giruetă către cine va câștiga, conform tradiției oportuniste care i-a ajutat pe liderii UDMR să prospere în orice situație. Sondajele arată un dezechilibru major, asemănător cu cel din 2000, an electoral care a însemnat revenirea lui Ion Iliescu la putere în lupta sa pentru “democrație” împotriva lui CV Tudor. Ce va fi acum?

Dacă liderii USL se văd deja împărțind funcții și făcând cu mâna vaporului cu care Băsescu și ai săi pleacă pe mare se cam pripesc. Ar face bine să-și aducă aminte de șampania lui Geoană. Și cum Ponta și Antonescu par ușor a fi determinați să răspundă la provocările taberelor din interiorul partidelor ne așteaptă două ciclul electorale cu surprize. Cine riscă un pariu pe un singur cal câștigător își poate satisface mai repede setea de neprevăzut jucând ruleta rusească. Este mai puțin periculoasă. De după blocuri se aude zângănit de arme. Sau este butaforia pregătită pentru bâlciul care stă să înceapă?

Niciun comentariu: